De geschiedenis van het Empire State Building

Net als de stad New York heeft het Empire State Building een rijke geschiedenis. Jij kunt je vast niet indenken dat er in 1799 gewoon een boerderij op de plek van het Empire State Building stond. En nee, dit is geen grapje. Zo’n honderd jaar later opende er een hotel op de plek van het Empire State Building. Dit hotel en het bijbehorende perceel werden in de beginjaren van de twintigste eeuw opgekocht door een groep investeerders. Dit vormde het begin voor de bouw van het huidige Empire State Building. Daarna was het de beurt aan de Empire State Building architect om zijn plannetje te maken. Toen dit eenmaal gereed was, kon de bouw van de Empire State Building beginnen!

De Empire State Building architect die het plan maakte

Aanvankelijk zou het hotel niet aan de groep investeerders, maar aan de Bethlehem Engineering Corporation verkocht worden. Zij hadden al een Empire State Building architect in de armen genomen. Of eigenlijk drie Empire State Building architecten: Shreve, Lamb en Harmon. Zij hadden met zijn drieën een architectenbureau en waren gezamenlijk verantwoordelijk voor het ontwerp van deze wolkenkrabber. Voor het gemak noemen we hen hier maar gewoon even de Empire State Building architect. Deze architect zou een kantoorgebouw moeten ontwerpen voor de investeerders. Na verloop van tijd bleek echter dat de Bethlehem Engineering Corporation niet in staat was de vraagprijs van 20 miljoen dollar te betalen. De bekende Amerikaanse zakenman John Raskob kocht het pand en het perceel daarom samen met een groep investeerders.

 

Competitie voor het hoogste gebouw ter wereld

De bouw van het Empire State Building kon vervolgens toch doorgang vinden. Gelukkig maar, want het project vormde onderdeel van een competitie in New York. Een aantal Amerikanen had namelijk bedacht om een wedstrijd te houden wie het hoogste gebouw ter wereld zou bouwen. Aanvankelijk ging de strijd tussen 40 Wall Street en het Chrysler Buidling, maar het ontwerp van de Empire State Building architect zorgde voor een verrassende wending. Al Smith, de toenmalige burgemeester van New York, kondigde namelijk de plannen voor het Empire State Building aan. Het gebouw zou 320 meter hoog worden en daarmee de concurrentie ruimschoots achter zich laten.

Hoogste gebouw van New York

Met een hoogte van liefst 381 meter heeft het Empire State Building altijd in de top gestaan van hoogste gebouwen van New York. Sterker nog, de wolkenkrabber was jarenlang zelfs het hoogste gebouw van New York. Het Empire State Building heeft deze titel van 1931 tot 1971 mogen voeren. Liefst 40 jaar was de wolkenkrabber dus het hoogste gebouw van New York. Deze titel werd in 1971 overgenomen door de Twin Towers. Na de gruwelijke aanslagen op 11 september 2001, waarbij de twee torens instortten, was het Empire State Building weer het hoogste gebouw van New York. Dit is het gebouw vervolgens tot 30 april 2012 gebleven. Toen werd de titel ‘Hoogste gebouw van New York’ overgenomen door het One World Trade Center, dat destijds nog in aanbouw was. Toch behoort het Empire State Building nog steeds tot de hoogste gebouwen van New York.

Vincent de Dijk

Hallo, wat leuk dat ik je mag begroeten op mijn website. Ik ben Vincent, aangenaam. Op deze website vertel ik je alles wat jij moet weten over het Empire State Building in New York. Persoonlijk vind ik dit één van de meest intrigerende gebouwen die ik tijdens al mijn reizen ben tegengekomen. Het viel mij op dat de Empire State Building tickets ontzettend duur zijn. Dat is de reden dat ik deze website ben gestart. Hier vertel ik je namelijk hoe jij Empire State Building tickets met korting kunt kopen. Ik hoop dat jij er je voordeel mee doet!